Първата жена фотожурналист в Япония Кунеко Сасамото е починала на 107 години. Това

...
Първата жена фотожурналист в Япония Кунеко Сасамото е починала на 107 години. Това
Коментари Харесай

Първата жена фотожурналист в Япония е починала на 107 години

Първата жена фотожурналист в Япония Кунеко Сасамото е умряла на 107 години. Това оповестява CNN.

Кунеко е родена в Токио през 1914 година. Голямата й фантазия е да стане художник. Тя посещава институт по изобразяване, без да споделя на родителите си, и шивашко учебно заведение.

Сасамото стартира кариерата си като илюстратор на ненапълно работно време за локалния новинарски уебсайт в Токио Nichinichi Shimbun (сега Mainichi Shimbun, един от вестниците в Япония).

През 1940 година, на 26-годишна възраст, тя е нараснала в чиновник на изпитателен период. Тогава Сасамото се причислява към Фотографското общество на Япония, като публично става първата жена фотожурналист в Япония. Тя споделя, че Маргарет Бурк-Уайт й е оказала главно въздействие върху това тя да стане фотограф. Тази американка е фотограф и фотожурналист и съосновател на списание Life. Тя е първият американски задграничен фотограф, на който е позволено да снима руската промишленост и първата жена боен сътрудник (и първата жена, на която е позволено да работи в зони на бойни действия). Бурк-Уайт е и първият фотограф за списание Life на Хенри Лус, където нейните фотоси се появяват на корицата.

Сасамото е снимала някои от най-великите персони и исторически моменти в страната. Тя снима обекти, вариращи от военачалник Дъглас Макартър по време на американската окупация на Япония до стачкуващи миньори и протестиращи студенти.

През 1950 година тя става член на Японското общество на професионалните фотографи.

През 2011 година Сасамото разгласява фотокнига, наречена Hyakusai no Finder или Centenarian`s Finder. През 2014 година тя имаше галерия на нейни произведения от книгата й от 2011 година, озаглавена Hyakusai Ten, или Изложбата на дамата на века. През 2015 година Сасамото разгласява друга книга - Inquisitive Girl at 101.

През 2015 година тя счупи лявата си ръка и двата крайници, само че продължи да снима. Преди гибелта си Сасамото работеше по план, наименуван Hana Akari ( Flower Glow ) в чест на нейните умряли другари.

В изявление за списание Art and Design Inspiration тя поучава: не бъдете мързеливи. „ Важно е животът да се възприема положително и да не се предавате. Бъдете дейни и с отворени очи, с цел да вървите напред “, споделя тя. Сред секретите за своето дългоденствие Сасамото показва късче шоколад всеки ден и чаша алено вино вечер.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР